Skip to content

Toiminta

Ammunta

Ammunta on yhdistystemme yleisin toimintamuoto. Lisää ampumatoiminnasta, kuten sovelletusta reserviläisammunnasta ja Roukalahden ampumaradasta voit lukea sivujen Ampumatoiminta-alueelta.

Liikunta ja maastotoiminta

Hyvä fyysinen kunto on tärkeää paitsi kansalaisten hyvinvoinnin, myös reservin toimintakyvyn kannalta. Niinpä liikunta ja urheilu ovat aina olleet keskeisiä reserviläistoiminnan muotoja. Lajeina ovat sotilastaitoja edistävät lajit kuten hiihto, juoksu, suunnitus sekä erilaiset marssit. Lisäksi järjestetään mahdollisuuksien mukaan koko perheelle tarkoitettua perheliikuntaa. Usein näitä tapahtumia järjestetään yhdessä, jolloin kaikki voivat osallistua. Viime vuosina suosittuja liikuntatapahtumia ovat olleet valtakunnallisten marssitapahtumien ohjatut paikalliset suoritteet.

Liikunnan harrastamisen voi aloittaa oman yhdistyksen puitteissa. Kunnon ja taitojen karttuessa voi osallistua vaikkapa piiri- sekä liittotason laajaan kilpailutoimintaan. Kilpailujen järjestelyistä vastaa Reserviläisurheiluliitto ry eli RESUL, joka on maanpuolustusjärjestöjen yheinen, valtakunnallista urheilu- ja liikuntatoimintaa toteuttava yhteisö.

Reserviläisurheiluliiton kilpailut ja muut tapahtumat on tarkoitettu kaikille reserviläisyhdistyksen jäsenille ikään, sukupuoleen tai sotilasarvoon katsomatta. Ikään perustuvalla sarjajaolla varmistetaan kaikkien mahdollisuus osallistua kilpailutoimintaan. Omaa kuntoaan ja sen kasvamista voi seurata kätevästi Puolustusvoimien MarsMars-sovelluksella, joka tarjoaa paljon erilaisia kunto-ohjelmia niin vasta-alkajille kuin pidempään liikuntaa harrastaneille. Kiinnostuneille tarjolla on myös erityisiä kunto-ohjelmia niin tuki- kuin iskuportaan taistelijoille sekä uusi Military Crosstraining-ohjelma. Lue lisää marsmars.fi

Lajivalikoimaan kuuluu runsaasti myös erilaista kuntoliikuntaa. Varsinkin erilaisia marssitapahtumia ja jotoksia järjestetään runsaasti eri puolilla maata. Jotoksilla pääsee marssimisen lisäksi suorittamaan erilaisia sotilas- ja erätaitoihin liittyviä tehtävärasteja, ja keräämään niistä pisteitä partiona.

Veteraanityö

Sotiemme veteraaneja elää keskuudessamme vielä noin 8000, sekä heidän puolisoitaan, leskiä ja sotaleskiä noin 17 000. Näiden kunniakansalaisten keski-ikä on 94 vuotta. Ikääntymisen johdosta monet veteraanit tarvitsevat apua arjen askareissa. Lisäksi tukea tarvitsevat myös erilaiset veteraaniyhteisöt. Valtaosa reserviyhdistyksistä osallistuu veteraanityöhön, näin on myös Liperin Reserviyhdistysten osalta.

Toimintamuodoista yleisin on valtakunnalliseen veteraanikeräykseen osallistuminen. Reserviläiset järjestävät omia keräystapahtumiaan sekä tukevat varusmiesten suorittamaa keräystoimintaa. Kerätyillä varoilla tuetaan puutteenalaisia sotiemme veteraaneja ja heidän lähiomaisiaan.

Myös veteraaniyhteisöjen toiminnan tukeminen on laajaa. Monet reserviyhdistysten aktiivijäsenet hoitavat erilaisia järjestötehtäviä paikallisissa veteraaniyhteisöissä. Monilla paikkakunnilla veteraanijärjestöjen toimintaa hoitavatkin käytännössä reserviläiset.

Veteraaneille annetaan paljon myös ns. lähimmäisapua, jonka tavoitteena on turvata veteraaneille mahdollisuus asua kotioloissa mahdollisimman pitkään. Liiton jäsenet auttavat kunniakansalaisiamme mm. pihatöissä sekä kuljetusapuna. Myös hautajaisjärjestelyjä tuetaan pyydettäessä. Liperin yhdistykset ovat auttaneet veteraaneja mm. polttopuutalkoiden merkeissä.

Monet Reserviläisliiton ja Reserviupseeriliiton jäsenyhdistykset ovat myös mukana vaalimassa veteraaniperinteitä. Reserviläisliitto ja Reserviupseeriliitto kuuluvat jäsenenä Tammenlehvän Perinneliittoon, joka vastaa perinnetyöstä valtakunnantasolla. Lisää veteraanitoiminnasta voit lukea veteraanit.fi 

Maanpuolustustahto

Korkea maanpuolustustahto on suomalaisen puolustuskyvyn kulmakivi. Sen ylläpidosta vastaavat osaltaan vapaaehtoista maanpuolustustyötä tekevät järjestöt. Reserviyhdistyksillä on tässä merkittävä rooli etenkin paikallisen toiminnan edistämisessä.

Erilainen maanpuolustustahdon ylläpitoon tähtäävä toiminta on kaikkien reserviyhdistysten yleisin toimintamuoto. Käytännössä työ pitää sisällään erilasta maanpuolustustahtoa ylläpitäviä ja edistäviä tapahtumia ja muita aatteellisia tilaisuuksia, kuten kunniavartioiden ja seppelaanlaskujen järjestämistä sekä yhteistyötä muiden reserviläisjärjestöjen kanssa. Liperin Reserviyhdistykset ovat myös mukana useissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa Liperin ja Joensuun alueella, ja pyrkii siten vaikuttamaan edistävästi kansalaisten maanpuolustustahtoon.

Nuoret ja naiset

Osana maanpuolustustahdon edistämistä, yhdistykseme osallistuvat tilaisuuksien mukaan koko perheen tapahtumiin ja muihin tilaisuuksiin. Liperin Reserviläiset ry:n ollessa avoin maanpuolustusjärjestö, voivat kaikki 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset, miehet ja naiset, liittyä yhdistyksemme jäseneksi riippumatta siitä, onko henkilö suorittanut asepalvelusta vai ei.

Muu toiminta

Kaiken yllämainitun toiminnan ohella Liperin Reserviyhdistykset järjestävät erilaisia ryhmähenkeä tiivistäviä tilaisuuksia ja muita tapahtumia jäsenistölleen. Esimerkkeinä mainittakoon jokavuotiset joulutulet, kunniavartiot sekä syys- ja kevätkokoukset. Myös talkoohenkistä toimintaa järjestetään aika ajoin, esimerkiksi piha- ja lumitöiden muodossa.