Skip to content
4.6.2023

Uutta voimaa reserviläistoimintaan muuttuneen maailmantilanteen myötä

Reilu vuosi sitten käynnistynyt sota Ukrainassa herätti myös suomalaiset maanpuolustuksen ja turvallisuuden kysymyksiin. Mitä seuraavaksi tapahtuu? Onko Suomen armeija riittävän vahva? Mitä yksittäinen kansalainen voi tehdä maamme turvallisuuden eteen? Nämä kysymykset johdattivat monet reserviläistoiminnan ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen pariin, mikä näkyi myös täällä Pohjois-Karjalan reserviupseeri- ja reserviläisyhdistyksissä. Uusia jäseniä saatiin hyvin moneen yhdistykseen ja vanhatkin jäsenet aktivoituivat entisestään. Toiminta onkin ollut vilkasta erityisesti kahdessa suurimmassa yhdistyksessä: Joensuun ja Liperin Reserviläisissä.

– Muuttunut maailmantilanne näkyi ja kuului. Sodan alkaessa jäsenmäärä oli 330 ja nyt se taitaa olla jo yli 500, kertoo Joensuun Reserviläiset ry:n 1. varapuheenjohtaja Saku Räsänen.

Ammunta on edelleen yksi reserviläistoiminnan suosituimmista toimintamuodoista. Kuva: Milja Muikku

Myös Liperin Reserviläiset ry:n puheenjohtajan Jesse Kallion mukaan jäsenkasvu on ollut ennennäkemätöntä viimeisen vuoden aikana:

– Kiinnostus on kasvanut suuresti ja myös jäsenmäärä on noussut sen myötä lähes puolella.

Yhdistykset ovatkin reagoineet kasvaneeseen jäsenmäärään ja lisääntyneeseen kiinnostukseen mm. lisäämällä toimintaa ja pitämällä esittelytilaisuuksia ammunnasta.

– Järjestimme ensimmäistä kertaa tutustumis- ja infotilaisuuden koskien lähinnä ampumatoimintaa, mutta se toimi samalla myös jäsenten välisenä tutustumispäivänä. Olemme muutenkin pyrkineet lisäämään toimintaa ja tuomaan uusiakin harrasteita, kuten talven aikana järjestetyt lumikenkä- ja pilkkireissut, Kallio kertoo.

– Meillä pääpaino on tuossa ampumaharjoittelun järjestämisessä jäsenillemme. Sitä lisättiin ja SRA tuli säännöllisemmin myös mukaan kuvioihin. Heti sodan alussa pidettiin ampumapäivä ulkoradalla, jota mainostettiin somessa ynnä muualla. Paikalla oli 50 henkeä, tuplasti normaaliin verrattuna ja paljon uusia kasvoja. Myös naisille pidettiin oma ampumapäivä kesällä madaltamaan kynnystä tulla mukaan ampumatoimintaan. Erilaisiin juhlapäiviin ja perinnepuoleen olemme osallistuneet normaaliin tapaan, Räsänen sanoittaa.

Yhteistyö kantaa pitkälle vapaaehtoisen maanpuolustuksen kentällä

Kummankin yhdistyksen jäsenistössä muuttunut tilanne on näkynyt myönteisesti. Aktiivikävijöiden määrä ammunnoissa on lisääntynyt, vanhat jäsenet ovat palanneet aktiivisempaan toimintaan, perinnetapahtumiin on ilmestynyt nuoremman sukupolven edustajia ja ylipäätään koko reserviläiskenttä on hieman tiivistynyt valmiuden korotuksen myötä.

Koko reserviläiskenttä tuntuu tiivistyneen Ukrainan sodan aiheuttaman toiminnan aktivoitumisen myötä. Kuva: Milja Muikku

Myös yhteistyötä muiden yhdistysten sekä järjestöjen kanssa on lisätty:

– Olemme järjestäneet ampumakoulutuksia koko piirille eikä pelkästään omille jäsenille. Myös Vapepan ja MPK:n kanssa on ollut varsin aktiivista yhteistyötä jäsenistön toimesta, Kallio avaa.

– Joensuun Reserviupseerien kanssa on oltu yhteistyössä niin perinnetoimikunnassa kuin muissakin yhteyksissä. Upseereita on käynyt esim. meidän ammunnoissamme. Myös MPK on varmaan meille se tärkein yhteistoimija, koska se tarjoaa jäsenistölle mahdollisuuden osallistumiseen monipuoliseen kurssitarjontaan, Räsänen kertoo.

Kaiken kaikkiaan yhdistykset ovat tyytyväisiä tilanteeseen ja kiitollisia kasvaneesta kiinnostuksesta maanpuolustukseen. Uusia jäseniä tarvitaan jakamaan taakkaa ja viemään perinteitä eteenpäin molemmissa yhdistyksissä:

– Väkeä on paljon, mutta sieltä pitäisi saada noukittua lisää aktiivitoimijoita. Kun olisi enemmän tekijöitä, niin olisi helposti myös enemmän toimintaa. Toivottavasti toiminta jatkuu yhtä sujuvana kuin tähänkin asti ja uudet jäsenet tuovat mukanaan uusia ideoita.

 

Kuvat ja teksti: Milja Muikku