Skip to content
17.9.2022

Sovellettua ja taitavaa reserviläisammuntaa Rovajärvellä

17.09.2022

SRA:n SM-kilpailut pidetään Nurmeksessa Sotinpuron harjoitusalueella elokuussa 2023. Maakunnan aktiiviset reserviläisammunnan harrastajat kävivät hakemassa vauhtia ja varmuutta kisojen järjestämiseen Rovajärveltä tämän kesän 2022 kisoista. Viikon reissulta saatiin paljon oppia, uusia kokemuksia ja kotiintuomisia.

Sovelletun reserviläisammunnan SM-kilpailut järjestettiin Rovaniemellä Rovajärven ampuma-alueella 6.-7. elokuuta 2022. Kilpailun toimitsijat kerättiin ympäri maata ja tälläkin kertaa Pohjois-Karjalasta oli mukana iso joukko aktiivisia reserviläisiä ja ampumaharrastajia – suurin osa Liperistä.

Pääkilpailu ammuttiin viikonloppuna, mutta toimitsijat olivat tulleet paikalle jo edellisenä sunnuntaina. Yhteensä viikon kestävän ponnistuksen aikana rakennetaan rastit, ammutaan toimitsijoiden kilpailu ja viimeiseksi pidetään itse kisa, jota varten kilpailijoita saapuu ympäri Suomen. Tänä vuonna pohjoiskarjalaisten toimitsijoiden vastuulle jäi kaksi rastia.

Jesse Kalliolle tuomaroiminen on jo tuttua puuhaa.

Jesse Kallio, toinen pohjoiskarjalaisten ylläpitämän rastin vastaavista kertoi, että mukana talkoilemassa on oltu jo useampana vuonna:

– Tästä on muodostunut jo vähän niin kuin perinne, että Pohjois-Karjalan reserviläiset on mukana järjestämässä. Aika monena vuonna ollaan oltu, aiemmin mm. Hätilässä, Syndalenissa, Niinisalossa ja nyt sitten täällä.

Kalliolle itselleen kyseessä ovat viidennet SRA-SM:t. Vaikka laji on menestyneelle ampujalle tuttu, ei Rovajärven ampuma-alueella ole tullut aiemmin käytyä.

– Onnistuin jo armeija-aikana skippaamaan Rovajärven harjoitukset eli tämä on ensimmäinen kerta täällä. Ihan mukava nähdä vihdoin, täällä on kauniit maisemat, Kallio kertoo.

– Kyllähän tämä vaatii tietynlaista hulluutta lähteä joka vuosi viikoksi mukaan. Jossain välissä mietityttää aina, että miksi ihmeessä tänne lähti, mutta jotain siinä on, että silti on taas ensi vuonna menossa, Kallio naurahtaa.

Toimitsijan rooli vaatii työnsä – on kyettävä satoihin toistoihin

Kallion vetovastuulla oleva rasti sijaitsee kukkulan päällä upeissa maisemissa, ja on ainakin rastin rakentajien mielestä onnistunut.

Maisemat Rovajärven ampuma-alueella olivat huikeat. Kuvassa toimitsija Anni Kallio.

– Tämä meidän rastimme eli rasti kaksi on pitkä kiväärirasti, jossa ammutaan 22 laukausta minimissään. Haastavan tästä tekee toimitsijoiden kannalta taulujen pitkä paikkaamismatka, joka on noin 50 metriä jyrkkää mäkeä. Siihen päälle toki vielä tuomarointi. Ampujia on viikonlopun aikana yhteensä 250–300 että kyllä siinä on oma työnsä, saa tuon lenkin aika monta kertaa höylätä, Kallio avaa.

Pohjoiskarjalaisten toinen rasti, rasti kolme, sijaitsee saman kukkulan laelle rakennetuissa juoksuhaudoissa. Rastin vastaava Miika Sotikov kertoo, että ammunnat ovat toistaiseksi menneet hyvin – turvallisesti ja laadukkaasti.

– Tällä rastilla ampumamatkat ovat 3–300 metriä, eli vaihtelua on aika paljon. Ampuja saa käytännössä ammuttua taulut kolmesta eri ampumapaikasta, juoksuhaudasta alamäkeen. On pystystä ammuttavia tauluja sekä vähän polvelta tai kyykystä tähtäämistä. Saa siinä vähän liikkuakin, kun rata on sellainen mutkainen sokkelo, Sotikov kertoo.

Oppia tuleviin kotikisoihin – ”Siitähän tulee parhaat kisat ikinä”

Ensi vuoden kilpailu järjestetään Pohjois-Karjalan reserviläisille tutussa paikassa – Sotinpurolla. Kilpailun johtoryhmä on aloittanut tapahtuman suunnittelun hyvissä ajoin vankalla vuosien kokemuksella.

– Vuoden 2023 kisojen suunnittelutyö aloitettiin vähän ennen vuodenvaihdetta 2021-2022 ensimmäisen kerran, kertoo tulevien kisojen varajohtaja Miika Sotikov.

– Suunnittelu jatkuu aktiivisesti tämän Rovajärven kilpailun jälkeen. Ollaan varauduttu siihen, että suunnittelu vie puolitoista vuotta. On se aika iso työ.

Rastit tarjosivat ampujille haastetta myös ampumamatkan suhteen.

Kilpailun johtaa Pasi Parviainen, joka on pitkän linjan SRA-ampuja ja kouluttaa maakunnassa myös uusia kiinnostuneita lajin pariin. Ratamestari Jesse Kallio on toiveikas kotikisojen suhteen ja on sitä mieltä, että kisoista tulee onnistuneet.

– Siitähän tulee paras, eihän siitä nyt muuta voi tulla. Muista kisoista on oppinut niin paljon, että voidaan huomioida pieniäkin asioita etukäteen. Eihän sitä opi mitään, jos kaikki menee hienosti, mikään ei kehity. Onneksi meillä on paljon hyviä tyyppejä mukana, ja porukalla on paljon kokemusta ja tekemisen meininkiä. Saadaan kyllä hyvät kisat järjestymään, Kallio kehuu.

Vähäisilläkin toimijaresursseilla pääsee pitkälle, kunhan puhaltaa yhteen hiileen

Tämänvuotisten rastien toimitsijat Otto Nyholm ja Anni Kallio ovat myös ensimmäistä kertaa Rovajärvellä. Rastien ylläpitäminen on sujunut hyvin vesisateesta ja tuulesta huolimatta.

– Meillä homma toimii kyllä aina hyvin. Ollaan niin monet kilpailut järjestetty tällä porukalla, että jokainen tietää hommansa. Ammunta on sujunut turvallisesti, mitään hämminkiä ei ole sattunut, Kallio kertoo.

Otto Nyholmille tämä oli ensimmäinen kerta SM-kisoissa toimitsijana.

Ensi vuoden kotikisoja odotetaan mielenkiinnolla ja jännityksellä. Nyt Rovajärvellä omat kisasuoritukset on ammuttu jo aiempina päivinä, joten viikonloppuna oli aikaa seurata myös muiden suorituksia.

– Aion ehdottomasti olla mukana ensi vuoden kisoissa. Olin nyt ensimmäistä kertaa SM:issä mukana ja täältä sai paljon kokemusta, kertoo Nyholm.

– Hauskaa oli ja rastitkin olivat suhteellisen helppoja. Treeniähän se on, haastettakin riitti. Ensi vuoden kisat tulee varmasti menemään järjestelyn osalta hyvin, koitetaan saada kaikki järjestettyä etukäteen jo mahdollisimman sujuvaksi, toteaa Kallio.

Kaiken kaikkiaan viikon kisareissu oli pitkän automatkan arvoinen.

– Mukava Lapin reissu. Ollaan nähty paljon poroja. Vaikka on satanut, ei mäkäräisiä ole ollut niin paljoa kuin luultiin. Se on positiivista, Kallio naurahtaa.

Pohjois-Karjalassa osataan ampua, vaikka kehittämisen varaakin vielä on

Rovajärven kisat keräsivät kiitosta myös ampujien osalta. Pohjoiskarjalainen SRA-ampuja Tuukka Jokinen on aktiivinen lajin harrastaja ja mukana Pohjois-Karjalan Reserviupseeripiirin kisajoukkueessa.

– Tosi hyvät rastit on, on ollut riittävästi haastetta ja erityisen hyvä on ollut se, että on kiväärillekin lähelle ja kauas tauluja samalla rastilla. Tarkka-ammuntarasti oli myös todella hyvä, ampumasektori mahdollisti sen, että taulut olivat leveästi. Pistoolirastitkin oli hyvin tehty ja ne olivat mielenkiintoisia, kertoo Jokinen.

Pohjois-Karjalan kilpailijat, vasemmalta oikealle: Mika Lento, Samuel Tiili, Tuomas Härkänen, Arto Hietala, Eemi Kärki, Tuukka Jokinen.

Kisan puoliväliin mennessä on tullut onnistumisia ja oppimistilanteita. Kesän aikana Jokinen on keskittynyt toisiin ampumalajeihin, eikä SRA ole ollut pääarvona. Kisoista silti saa paljon arvokasta oppia ja mahdollisuuden kehittyä.

– No ihan hyviä suorituksia on tullut ja sitten vähän sellaisia kehnompiakin. Mutta hyvät kisat, hyvä porukka ja kiva viikonloppu, Jokinen toteaa.

Oman maakunnan toimijoiden rasteista pohjoiskarjalaiset kilpailijat kiittelevät ampumamatkojen vaihtelevuutta. Vahvasti ripeisiin ja tarkkoihin suorituksiin nojaavassa lajissa ampumamatkojen vaihtelulla saadaan sopivasti haastetta peliin.

– Rastit meni hyvin, oli mukavaa. Läheltä kauas ampuminen on sinänsä yksinkertaista, mutta ajallisesti se luo haastetta. Mukavaa että pääsee vähän pidemmällekin ampumaan, ampujat kertoivat.

Kokonaisuudessaan Pohjois-Karjalan ampujat pärjäsivät hyvin. Kokonaispisteissä Pohjois-Karjalan Reserviläispiirin Samuel Tiili oli kymmenes ja Jesse Kallio ampui 7.62-sarjan pronssia. Muut tulokset voi lukea RESUL:in nettisivuilta.

Teksti ja kuvat: Milja Muikku

__________________________________________

2023: Tähtäimessä Sotinpuro

SRA eli Sovellettu reserviläisammunta on reserviläisurheiluliiton tilanteenmukaista ammuntataitoa ja asekäsittelyä mittaava urheilulaji, jossa aina erilaisten rastien osumapisteet jaetaan ammuntaan käytetyllä ajalla. Aseina käytetään vaihtelevasti kivääriä, pistoolia, haulikkoa ja tarkkuuskivääriä.

Lajissa pitää osata suunnitella mitä ampuu, mistä ja miten. Muutaman minuutin tutustumisajan jälkeen rasti sitten pitää toteuttaa mahdollisimman ripeästi ja ennen kaikkea turvallisesti.

Yleensä nämä suunnitelmat, ainakin joltain osin, pääsevät valumaan korvasta ulos, kun ajanottolaitteen äänimerkki piippaa.

SRA:n suosio on ollut viime vuosina hyvässä nosteessa ja lajin lisenssejä, eli turvallisen ampujan kurssin suorittaneita on jo hyvän matkaa yli 12000. Samoin kansainvälinen kiinnostus on herännyt, esimerkiksi Virossa on järjestetty mestaruuskilpailut jo useampana vuonna.

Ensi vuoden SRA:n suomenmestaruuskilpailujen järjestämisvastuu on Pohjois-Karjalassa ja kilpailun johto koostuu runsaasti järjestämiskokemusta omaavista Liperin reserviläisistä. Vuosien varrella kilpailuja kiertäessä aukeaa, ettei tämän tasoisten kilpailujen järjestäminen ole ihan yksinkertaista ja vaatii melkoisen määrän suunnittelua ja ennakkotyötä.

Tuen anominen, varsinkin puolustusvoimilta, alueiden ja tarvittavan kaluston käyttöön pitää tehdä ajatuksella ja ajoissa. Myös MPK:n ja muiden yhdistysten tuki on tärkeää.

Rahallisesti varsinkin henkilöstön muonituskustannukset ovat merkittävä osa budjettia, eikä kilpailun vääpelin pesti ole välttämättä se helpoin.

Rastihenkilöstöä onneksi kisoihin tulee aina ympäri valtakuntaa, sillä myös toimitsijat saavat ampua tuloksen, vaikkeivat olisi kilpailuihin oman piirinsä karsinnoista valikoituneetkaan.

Joko mestaruustuloksen tai ilmaisen ruoan ja toiminnan täytteisen “lomaviikon” perässä, kuitenkin satakunta innokasta hommiin yleensä ilmoittautuu. Monet vuodesta toiseen.

Kilpailijoita paikalle odotetaan noin 150 henkeä, jotka koostuvat piirien sekä muiden toimijoiden kuten puolustusvoimien kiintiöistä. Kiintiöt olivat ennen kiinteät, mutta uuden sähköisen ampujarekisterin myötä voidaan määriä muuttaa lajin piirikohtaisen suosion myötä.

Kilpailijat pääsevät paikalle ilmoittautumaan perjantai iltana ja suorittavat rastit viikonlopun aikana.

Rasteja on mestaruuskisoissa yleensä kaksitoista ja pääpainona sääntömääräisestikin on kivääri.

Tulevien kisojen näyttämönä heinä-elokuun taitteessa toimii sotinpuro, joka alueena antaa mahdollisuuksia hienoille rasteille. Sen enempää rastivastaavana paljastamatta, mutta liikettä, epätavallisia ampuma-asentoja ja muutama laukaus hieman kauemmaksikin on tiedossa. Rastisuunnittelussa turvallisuus on aina etunenässä ja rastien tehtävät, paikat sekä paikalle saatava rekvisiitta tuovat omat juttunsa jokaiseen SRA kisaan. Näin varmasti myös sotinpurolla ja uskon, että Pohjois-Karjalan porukalla järjestelyt sujuvat paremmin kuin hyvin!

Vielä on reilusti aikaa treenata, eikä kaikki harjoittelu vaadi patruunoita.

Teksti: Jesse Kallio

Pohjois-Karjalan toimitsijat Rovajärvellä vuoden 2022 kisoissa, ylärivissä vasemmalta oikealle: Jukka-Pekka Nevalainen, Anni Kallio, Miika Sotikov. Keskellä: Milja Muikku, Jesse Kallio, oikealla seisoo Juha Hassinen. Alarivissä istuu Jarmo Pakarinen ja tankista kurkistaa Otto Nyholm.

Juttu on julkaistu alunperin Karjalan Pojat 2/2022 -lehdessä, joka ilmestyi 6.12.2022.