Rautaista osaamista ja tarkkoja laukauksia – SRA SM 2023-kilpailut ammuttiin Sotinpurolla
Ampumaurheilu ja nopeatempoiset ampumasuoritukset kiinnostavat yhä useampia. Esimerkiksi sovelletun reserviläisammunnan eli SRA:n harrastajamäärät ovat olleet nousussa jo pitkään. Kasvanut kiinnostus ja suurentuneet harrastajamäärät näkyivät positiivisesti myös tämän vuoden pääkilpailussa.
Sovelletun reserviläisammunnan SM-kilpailut ammuttiin Sotinpurolla Pohjois-Karjalassa 5.–6. elokuuta 2023. Koko viikon kestänyt kisaurakka vaati reilun vuoden suunnitteluprosessin, jossa tekijöinä olivat aktiiviset paikalliset reserviläisammunnan harrastajat Liperistä ja muualta maakunnasta.
Kilpailunjohtaja Pasi Parviainen ja kilpailun varajohtaja Miika Sotikov olivat tyytyväisiä pitkän suunnitteluprosessin lopputulokseen:
– Kilpailut onnistuivat erittäin hyvin ja saatu palaute on ollut erittäin positiivista, he kertovat.
Toista kertaa SM-tason kilpailun johtajana toiminut Parviainen on pitkän linjan harrastaja ampumapiireissä. Liperin Reserviläisiä edustava Parviainen aloitti SRA:n vuonna 2001 ja onkin sen jälkeen ampunut, kouluttanut ja järjestänyt kisoja aktiivisesti.
– Osallistuin ensimmäisiin SM-kisoihini heti vuonna 2001 ja sen jälkeen kävin kaikki SM-kisat vuoteen 2009 asti. Tämän jälkeen on jäänyt muutama kisa käymättä. Lisäksi 2000–2010 välillä osallistuin vuosittain useisiin pienempiin kisoihin, kuten Sissi Cuppiin. SRA-tuomarikortin sain joskus 2005 ja sen jälkeen olen pitänyt lajin kursseja Joensuun lähialueilla noin 1–2 kurssin vuositahdilla. Vuonna 2009 Pohjois-Karjala sai järjestysvastuun SM-kilpailuista ja päädyin siihen kisaan kilpailunjohtajaksi. Nyt vuoden 2023 SRA SM-kilpailut olivat jälleen Pohjois-Karjalan vastuulla ja kilpailunjohtajan vakanssi ”lankesi” jälleen minulle, Parviainen kertoo.
Kilpailun suunnittelu aloitettiin keväällä 2022, jolloin vapaaehtoisista koottiin pieni, mutta tehokas ydinryhmä. Suunnitteluprosessin edetessä hankittiin yhteistyökumppaneita, jotka tukivat kukin tapahtumaa omalla tavallaan.
– Kilpailun suurimpana yhteistyökumppanina toimi Puolustusvoimat, jota ilman tämän kokoista kisaa ei pystytä järjestämään. PV:n tuki koostui paitsi mittavasta kalustotuesta, myös koko Sotinpuron ampuma-alueen käytöstä. Tämän tuen saamiseksi teimme yhteistyötä myös MPK:n kanssa, Parviainen kertoo.
– Useampi yritys tuki kilpailua myös muilla keinoin. Paikallisilta yrityksiltä saimme esimerkiksi rakennusmateriaalia rastien rakentamiseen. Suurimpana palkintosponsoroijana voitaisiin mainita SAKO, joka lahjoitti palkinnoksi kolme asetta.
Ilman talkoohenkeä ei vastaavia tapahtumia järjestetä – ”Hyvin te veditte!”
Itse kilpailuun osallistui noin 170 kilpailijaa, jotka ampuivat viikonlopun aikana 12 rastia. Piireistään karsiutuneet ampujat mittelivät sovelletun reserviläisammunnan suomenmestaruudesta epävakaassa, mutta kesäisessä säässä. Rastituomareita ja tukihenkilöstöä oli torstain ja perjantain esikisassa noin 110.
– Yhteensä mukana oli lähes 300 ampujaa. Yhteenlaskettu minimilaukausmäärä ampujaa kohti oli noin 260 laukausta, todellisuudessa lähempänä 300 laukausta per ampuja. Eli voisi laskea, että neljän päivän aikana ammuttiin reilu 80 000 kisalaukausta, mikä on aika paljon, Parviainen toteaa.
Vaikka kiireiltä ja haasteilta ei vältytty, sujui kisa turvallisesti ja suunnitelmien mukaan. Kilpailunjohtaja Pasi Parviainen on tyytyväinen siihen, mihin reilun vuoden suunnittelu huipentui. Kiitoksille on paikkansa:
– Iso kiitos kaikille mukana olleille, ilman tällaista talkoohenkeä ei tämän kokoluokan kilpailuja pystytä pitämään. Hyvin te veditte!
– Erityisesti haluan kiittää kilpailun varajohtajaa Miika Sotikovia, ratamestari Jesse Kalliota sekä huollon ja muonituksen vastaavaa Anni Kalliota. Kiitos myös Puolustusvoimien ja MPK:n henkilöstölle hyvästä yhteistyöstä.
Tauluja, esteitä ja juoksuhautoja – rastisuunnittelu on pitkäjänteistä työtä
Siinä missä kilpailunjohtajakaksikko suunnitteli koko kilpailun yleiskuvioita ja yhteistyötä sponsoreiden kanssa, aloitti myös ratamestari Jesse Kallio kilpailun suunnittelutyöt hyvissä ajoin. Erilaisia tehtäviä on suunniteltu pitkin talvea, kevättä ja kesää. Kallion suurin vastuualue – rastit ja niiden toteutus – saatiin onnistuneesti maaliin ennen kisan alkua. Suunnitteluprosessi oli kuitenkin pitkä.
– Kilpailun suunnittelu aloitettiin jo viime vuonna kun saatiin tieto että kisat saadaan meille. Ideoimaan käytiin viime syksynä, ensimmäiset maastontiedustelut tehtiin ja ruvettiin suunnittelemaan rastien alustavia paikkoja. Keväällä kun lumista päästiin eroon käytiin tutkimassa alue paremmin. Toki täällä oli lunta vielä pitkälle toukokuuhun, meni aikaa ennenkuin näki edes juoksuhautoja kokonaan. Koko vuoden ajan pohdittiin rastien painoarvoja, miten ne suhteutuvat käytettäviin aseisiin, Kallio tuumaa.
Pitkä suunnittelu kantoi hedelmää kun kisaviikko käynnistyi ja rastien rakennus alkoi. Pientä hiomista jouduttiin tekemään viime hetkeen saakka, mutta lopputulos palkitsee.
– Alkuviikosta tehtiin varopiirrokset loppuun maaston mukaan niille lopullisille rastikuvauksille ja varoupseerin kanssa mitattiin ampumasuunnat sekä kepitettiin sektorit. Niin rakentajat sitten tiesivät mihin paikkoihin ja mihin väleihin pystyvät tekemään ne rastit, Kallio avaa.
– Kyllä sitä tänä aamuna klo 8 kun tuli lupa aloittaa tulitoiminta niin iso pala stressiä valui pois, Kallio kertoi kisaviikon torstaina esikilpailun käynnistyessä.
Ratamestarin loppuviikko menikin aluetta kierrellessä ja toimintaa valvoessa. Vaikka pitkää päivää on painettu, on kaikki mennyt ilman suurempia ongelmia:
– Rakennusvaihe oli stressaavin, mutta kun ammunta alkaa ja homma lähtee rullaamaan niin huomaa, että tää menee kyllä ihan hienosti. Meillä on aivan loistavia toimijaporukoita, jotka jaksaa kiertää vuodesta toiseen. Kiitos kaikille, Kallio tiivistää.
Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi
Näinkään ison tapahtuman huolto ei pyöri itsestään. Koko tapahtuman ajan keittiössä työskentelivät vapaaehtoiset toimijat, jotka antoivat viikon omasta kesälomastaan vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja reserviläistoiminnan eteen.
Yksi huollon tärkeimmistä tekijöistä ja itsekin SRA:ta harrastava, muonituksen vastaava Henry Siikanen otti haasteen vastaan ja lähti toteuttamaan reilun 100 toimitsijan muonitusta SRA SM-kilpailussa Sotinpurolla.
– Hyvin on mennyt tähän asti. Pieniä epäselvyyksiä on välillä ollut mutta ruuat on saatu valmiiksi ajoissa, ruokaa on ollut riittävästi ja porukka on ollut tyytyväistä, Siikanen kertoi kisaviikon puolivälissä.
Sotinpuro on Siikaselle paikkana tuttu, sillä hän suoritti varusmiespalveluksensa Kontiorannassa, jonka harjoitusaluetta paikka on. Myös suurten joukkojen muonitukseen hän perehtyi jo palvelusaikana:
– Isot muonitukset on tuttua. Intin aikana isoimmat ruokamäärät pyöri siellä 850 henkilössä isoimmillaan. Sitten eräiden kavereiden häissä olin avustamassa muonituksessa, jossa valmisteltiin ja tehtiin ruokaa noin sadalle hengelle. Infra on ollu ihan toimiva, vaikka edellisestä Sotinpurolla käynnistä onkin kulunut jo 10 vuotta, hän tuumaa.
Ravintola-alan haasteet heijastuvat tähänkin tapahtumaan, sillä huoltoon oli vaikea löytää tekijöitä. Tarve huollon osaajille on kuitenkin suuri. Toiveissa on, että ihmiset uskaltaisivat rohkeammin lähteä mukaan erilaisiin tukitehtäviin – vaikka pariksi päiväksi kerrallaan.
Seuraavia SRA SM-kilpailuja Pohjois-Karjalaan ei odoteta vielä pariin vuoteen, mutta pienempiin yhdistys- ja piirintason kilpailuihin kaivataan toimijoita. Mukaan voi tulla katsomaan ja tutustumaan, turvallisen ampujan kurssin suoritettua myös ampumaan. Toimitsijatehtävissä olo ei tarkoita, etteikö pääsisi kisaamaan.
– Tervetuloa mukaan, kilpailun johto kannustaa.
Kuvat ja teksti: Milja Muikku