Skip to content
10.5.2022

Liperin kevätmarssilta lisää voimaa ja vauhtia

Marssikuntoa kasvattamassa

Koronavuosilta tutut etämarssitapahtumat ovat edelleen suosittuja. Liperissä etämarssin lisäksi kokeiltiin ohjattua suoritusta.

Liperin Reserviyhdistysten kevätmarssin ohjattu 25 kilometrin kenttäkelpoisuusmarssi keräsi viisi reipasta kulkijaa matkaansa aikaisin huhtikuisena lauantaiaamuna. Kyseessä on yhdistysten oma idea ja tahtotila järjestää kuntoa kasvattavaa tekemistä jäsenistölle. Samoihin aikoihin olisi marssittu joka tapauksessa, ilman tapahtumaakin.

— Porukalla ollaan useampana vuonna se Varustelekan etämarssi kävelty. Tämä sattui nyt samaan saumaan sen kanssa, joten saa suoritettua kaksi marssia kerralla. Ja onhan se aina mukavampi porukalla kävellä, kertoo Liperin Reserviläisten puheenjohtaja ja marssin vetäjä Jesse Kallio.

Kaksiviikkoinen kevätmarssi toteutettiin koronavuosien etämarssitapahtumille tutulla kaavalla: osallistujat saivat valita kenttäkelpoisuussarjan ja avoimen sarjan väliltä ja suorittaa marssin omalla ajalla kahden viikon aikarajan puitteissa. Ohjattu 25 km taival haluttiin järjestää matalalla kynnyksellä, että kaikki halukkaat uskaltautuisivat mukaan.

— Kyseessähän on tosiaan 25 kilometriä pitkä marssi, joka suoritetaan kenttäkelpoisuusmarssin periaatteita noudattaen. Eli marssijalla tulee olla varsikengät jalassa, vähintään 10 kg lisäpainoa koko suorituksen ajan ja marssi tulee suorittaa alle kuuteen tuntiin.

Sisulla eteenpäin ja kohti uusia haasteita

Marssin osallistujille Raino Pietariselle ja Pekka Heiskaselle 25 kilometriä ei sinänsä ole mikään uusi haaste:

— Olemme Pekan kanssa harrastaneet marssimista jo pidempään. Pisin tähän asti marssittu matka taitaa olla 82 kilometriä, vaan on niitä muitakin pitkiä matkoja tehty. Kesällä olisi tarkoitus lähteä Nijmegeniin, on lentoliputkin jo ostettu, toteaa Pietarinen.

Matka ei miehiä jännitä, vaan marssi toimii lämmittelynä haastavuudestaan tunnetulle Nijmegenin marssille. Valmistautuminen onkin jo kovaa vauhtia käynnissä. Heiskanen suoritti 25 kilometrin marssin edellisen kerran pari päivää sitten, kun taas Pietarinen on hiihtänyt metsäsuksilla koko talven.

— Vaan ei tuo hiihtäminen kävelyä vastaa. Pitää jatkaa marssiharjoituksia, Pietarinen naurahtaa.

Tämänpäiväiseen suoritukseen on valmistauduttu rasvaamalla jalat ja varmistamalla, ettei mikään varuste hierrä. Syötävää ja juotavaa on mukana ja mieli on avoin tuleville haasteille:

— Mennään vaikka otsanahkaa rypistämällä loppuun asti, joukko toteaa juuri ennen marssin alkamista.

Marssin päätyttyä Kallio kertoi kaiken menneen hyvin. Runsasluminen talvi näkyi marssin järjestelyissä, sillä reittiä jouduttiin muuttamaan lennosta kesken suorituksen huonon kelin vuoksi. Matka sujui joutuisasti ja joukko pääsi perille viidessä ja puolessa tunnissa.

Kaiken kaikkiaan Liperin kevätmarssiin osallistui viitisentoista reserviyhdistysten jäsentä. Jatkoa tapahtumalle on luvassa tulevinakin vuosina.

25 km marssille osallistujat vasemmalta alkaen: Raino Pietarinen, Pekka Heiskanen, Jesse Kallio, Mika Päivinen ja Juha Kaijanen

Teksti ja kuvat: Milja Muikku, Liperin Reserviläiset ry